Szervízdíj és borravaló – mi a különbség?

Éttermi élményeink alapján feltehetőleg többen is elgondolkoztunk már azon, hogy mi a különbség borravaló és szervízdíj között – vagy pedig gondolkodás nélkül egyenesen összekeverjük a kettőt.
Ezen összetévesztés pedig nagyjából a következő kérdésben csúcsosodik ki: bizonylat hiányában hogyan számolják el az így befolyt összeget?

Elöljáróban a következőképpen oldhatjuk fel röviden a fentebbi kérdést, illetve fogalomtévesztést: a szervizdíj a kiszolgálás díját jelentő rögzített és külön jogszabály szerint szerzett bevétel, amit minden alkalommal tartalmaz is a számla (túlnyomórészt a végösszeg tíz százalékát teszi ki), amikor fizetünk.
A borravaló megfizetése ezzel szemben a szolgáltatást igénybe vevő személy egyéni döntésén alapul és a kiszolgálás minőségét illeti.

Fontos kiemelni, hogy a szervízdíj, amit a felszolgáló köteles – szemben a borravalóval – a nyugtán vagy számlán feltüntetni, mindenképpen adóköteles, továbbá tartalmazza az áfát is. A vendéglátóhely üzemeltetője köteles a felszámított szervízdíjat a közvetlenül közreműködőknek havonta kifizetni írásos megállapodás alapján – ebből a díjból továbbá az általános forgalmi adón felül 18,5 % Tb járulék kerül levonásra.

Viszont az SZJA-mentesség mind a borravalót, mind a szervízdíjat egyaránt érinti. Ami az előbbit illeti másfelől, hogy amennyiben a cég kasszájába kerül a borravaló és a munkáltató osztja el, úgy bérjövedelemként adó- és járulékterhet von maga után, amit az M30-as igazoláson fel is kell tüntetni.

Az új Tbj. a felszolgáló borravalója utáni önkéntes járulékfizetés lehetőségét megszüntette. Az Szja tv. alapján adómentes bevételnek minősül, amikor a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kap borravalót. Ebből adódóan ezt a típusú borravalót a magánszemélynek nem kell bevallania. A 2020. július 1-jétől a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló nem járulékalapot képező jövedelem, így sem a foglalkoztatottat, sem a foglalkoztatót nem terheli járulékfizetési kötelezettség Mind a felszolgálási díjat, mind pedig a borravalót a magánszemélynek vallja be éves szja- bevallásában.

Vélemény, hozzászólás?