Olcsóbb lett a reprezentáció és az üzleti ajándékok után fizetendő közteher

Nézzük, mit is kell a juttatónak pontosan fizetnie a reprezentáció és üzleti ajándékok után!
2021.06.10-től egészen az év végéig nem kell szociális hozzájárulást fizetni a reprezentáció és üzleti ajándék után a most megjelent 318/2021. (VI.9.) Korm. rendelet értelmében.
2021.06.10-ét megelőzően juttatott reprezentáció és üzleti ajándékok után 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terhelte a juttatót.

Szakképzési hozzájárulás nem terhelte a juttatót, a jövőben sem keletkezik ilyen kötelezettség. A változás a következőt jelenti mostantól egészen az év végéig: a reprezentáció és üzleti ajándékok értékének 1,18-szorosa után kizárólag 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni a kifizetőnek, azaz sem szociális hozzájárulási adó, sem szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli a juttatást.
Ahogy látjuk, az adókötelezettség hó közben változik, emiatt pontosan meg kell határozni a juttatás időpontját. A reprezentációs és üzleti ajándékok közterheinek meghatározásához a juttatás időpontját, azaz a bevétel megszerzésének időpontját kell alapul venni, hiszen ezen időpont fogja az adófizetési kötelezettséget is meghatározni. Szolgáltatás esetén a szolgáltatásra való jogosultság megszerzésének időpontja, termékátadáskor a termék átadási időpontját kell tekinteni a juttatás időpontjának.

Ha a juttatás 2021.06.10-e előtt történik, akkor az szja és szocho kötelezettség keletkezik. Ha pedig a juttatás időpontja 2021.06.10- én vagy azt követően történik, akkor már szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség nélkül kell az adókötelezettséget kiszámítani. Hangsúlyozandó a juttatás időpontja kifejezés! Tehát nem akkor állapítjuk meg az adófizetési kötelezettséget, amikor beszerezzük, mondjuk a reprezentációs célt szolgáló terméket, hanem amikor a juttatás megtörténik. Ugyanis az időpont befolyásolhatja az adókötelezettség mértékét!

Vélemény, hozzászólás?