Hogy tudjuk elszámolni a hivatali utakat, ha a vállalkozásnak nincs személygépkocsija?

A magánszemély tulajdonos, az alkalmazott, az ügyvezető saját személygépjárművének hivatali célú használatáért kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést.

Amennyiben mondjuk az ügyvezető saját járművét hivatali célokra használja annak érdekében, hogy költségeit fedezhesse, kiküldetési rendelvény alapján kaphat költségtérítést. Ezen rendelvény készítésekor a fontos információk közé tartozik a magánszemély neve, a jármű részletes adatai, az utazás célja és az időtartama, megtett kilométerek stb. Azonban érdemes kiemelni, hogy a kiküldetési rendelvény alkalmazható más jogviszonyokra is, nemcsak a munkaviszonyra.

A költségtérítés összegét az üzemanyagköltség (hivatalos célra megtett kilométerekre a kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltség ) és kilométerenkénti 15 forint alapján számolhatjuk ki. Fontos megjegyezni, hogy az adóköteles bevételként nem kell figyelembe venni a magánszemélynél a kifizetést, amennyiben az nem lépi túl a jogszabály által előírt mértéket. Ha a cég (kifizető) ezt határt meghaladó összeget fizet, akkor az adóköteles bevételnek minősül a magánszemélynél. A kiküldetési rendelvényt sorszámmal kell ellátni, mivel ez egy szigorúan számon kérhető nyomtatvány.  Az egyéb felmerülő költségek, mint például az autópálya matrica vagy parkolási díj, a kiküldetési rendelvényen szereplő igazolással elszámolhatóak. A kiküldetési rendelvény alapján történő költségtérítés átutalással a magánszemély részére és készpénzben is kifizethető.