Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás, rövidítve EFO, egy olyan atipikus foglalkoztatási mód, amely lehetőséget nyújt a munkaerő ideiglenes bővítésére. Az EFO kiemelkedően rugalmas, mivel a munkavállalót szinte bármikor alkalmazhatják, minimális adminisztrációval és anyagi előnyökkel mind a vállalatok, mind a munkavállalók számára.

EFO alkalmazásának előnyei vállalkozások számára:

Az alkalmi munka és az EFO lehetővé teszi, hogy a vállalkozások könnyedén találjanak rugalmas és rövidtávú munkaerőt időszakosan vagy fokozott munkaigények esetén, anélkül, hogy hosszú távú szerződéseket kellene kötniük.

 • Az egyszerűsített foglalkoztatás két típusba sorolható:
 • Idénymunka, szezonális munka: A munka nagy része az év egy bizonyos időszakában történik, például mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka. Ebben az esetben egy munkavállalót a naptári évben maximum 120 napig alkalmazhatnak.
 • Alkalmi munka: Egy adott vállalatnál meghatározott időre szóló, alkalmi jelleggel végzett munkaviszony. Egy cég legfeljebb 5 alkalommal, egy hónapon belül maximum 15 alkalommal, és egy naptári évben 90 napig alkalmazhat egy munkavállalót az egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2023-ban:

 • Az EFO bármilyen tevékenységi kör esetén alkalmazható, de csak meghatározott keretek között.
 • Az EFO szabályai és korlátai:
 • Az egy naptári napra meghatározott EFO-val foglalkoztatható személyek száma a következő:
 • Főállású munkavállalót nem foglalkoztató munkáltató esetén 1 fő.
 • 1 – 5 főt foglalkoztató munkáltató esetén 2 fő.
 • 6 – 20 főt foglalkoztató munkáltató esetén 4 fő.
 • 20 főnél több munkavállaló foglalkoztatása esetén az adott létszám 20%-a.

Az EFO-ban dolgozóknak megfelelő béreket kell fizetni 2023-ban:

 • Az egyszerűsített foglalkoztatás órabére 2023-ban minimálbér esetén 1.134 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1.483 forint/óra. Bérpótlék is járhat, például éjszakai pótlék, túlórapótlék, vasárnapi pótlék, és még további pótlékok is, attól függően, hogy milyen feltételek teljesülnek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás és az SZJA:

Az egyszerűsített foglalkoztatás által kifizetett jövedelmek alapvetően mentesek az SZJA alól. Azonban, ha az EFO-ból származó jövedelem meghaladja a mentesített keretösszeget, akkor az e feletti részt be kell jelenteni az SZJA bevallásban.

Az egyszerűsített foglalkoztatás kifizetése is az Mt. (Munka Törvénykönyve) szabályai alá tartozik.

Főállás mellett alkalmi munka:

Lehetőség van főállás mellett alkalmi munkát vállalni, de vannak feltételek és korlátok. Ha már van munkaszerződés, akkor az EFO-val létesített munkaviszonyt nem lehet egyszerűsített foglalkoztatásra módosítani. Az EFO-ban dolgozók naponta maximum 12 órát dolgozhatnak, és több különböző munkáltató is alkalmazhatja őket egyszerűsített foglalkoztatásban.

Miért éri meg a vállalatoknak az alkalmi munkavállalás?

Az EFO alacsony közterheket eredményez a munkáltatók számára. A közterhek 2023-tól a minimálbérhez kötöttek, ami a munkáltató számára kedvező. Ezenkívül minimalizálja a létszámkockázatot, mivel gyorsan rendelkezésre áll a kívánt munkaerő.

Munkajogi helyzet:

 • Az egyszerűsített foglalkoztatás egyszerűbb munkajogi helyzetet eredményez. Például nem kell kiadni a munkaviszony megszűnésekor előírt igazolásokat természetes személynek, nincs betegszabadság és fizetés nélküli szabadság.
 • Abban az esetben, ha a megszabott idő- és létszámkeretet túllépi, és ez a jogsértés kiderül, akkor 8 napon belül a túllépés napjától munkaviszonyba kell helyezni az alkalmi munkavállalót.
 • Napi bejelentés:
 • Az egyszerűsített foglalkoztatást a munkáltató legkésőbb a munka megkezdése előtt köteles bejelenteni, és erre elektronikus formában van lehetőség. Személyes, papíralapú vagy postai bejelentésre nincs lehetőség.