Július 01-től új áfaszabályok

Július elsejével az online vásárlásra új áfaszabályok vonatkoznak majd, ezáltal a határokon átnyúló e-kereskedelem könnyebbé válik.

Az Európai Unió áfarendszere a határokon átnyúló e-kereskedelem hatalmas növekedésével nem tartotta a lépést. A koronavírus-világjárvány szintén tovább gyorsította az online
kiskereskedelem fellendülését, ezért szükséges előrelépés igénye fogalmazódott meg, méghozzá az, hogy az online értékesítések után fizetendő áfát a fogyasztó lakóhelye szerinti
országnak fizessék. Számtalan téren változást hoz az új szabályozás, említsük csak a futárszolgálatokat, a postát, a már jól ismert online piactereket, de nyilván a fogyasztókat is.

Az online értékesítők egyablakos elektronikus portálra történő regisztrációt követően az EU egész területét érintően teljesíthetik áfakötelezettségeiket. Az értékesítők saját tagállamukban és saját nyelvükön regisztrálhatnak. A kiskereskedők az egyablakos rendszerben negyedéves bevallás útján valamennyi uniós értékesítése után bejelenthetik az adókötelezettségeiket és
egyúttal befizethetik az áfát. Az egyablakos ügyintézés keretein belül történik az áfa továbbítása az illetékes tagállamok felé.

Ami eddig mentesen működött, azaz az EU-ba importált, 22 eurónál kisebb értékű termékek behozatala, mely mentes volt az áfa alól, az ezentúl ezt a kiváltságot elveszíti. Ugyanis az EU- ba behozott áruk áfakötelessé válnak.

Jelenleg az e-kereskedők áfanyilvántartást vezetnek minden olyan tagállam tekintetében, ahol a magánszemély és a speciális jogállású adóalanyok felé történő értékesítésük árbevétele meghalad egy bizonyos országonként eltérő értékhatárt. Létezik 2019 óta egy 10 ezer eurós küszöbérték, de ez az online elektronikus szolgáltatásokra alkalmazandó. Július 1-jétől ezen tagállamonként eltérő értékhatárok helyett egységes, 10 ezer eurós (cca 3,6 millió forint) uniós küszöbérték lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy amely tagállam tekintetében meghaladja az értékesítés a 10 ezer eurót, az áfát abban az adott tagállamban kell megfizetni, ahová a termékeket leszállítják.

Vélemény, hozzászólás?