Adómentes a borászati termék juttatása

Az 451/2023. (X. 4.) Kormányrendelet 1. §-a értelmében a reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás, valamint üzleti ajándék vagy csekély értékű ajándék keretében nyújtott borászati termék adómentes, feltéve, hogy:

a juttató közvetlenül a közfogyasztásra történő forgalomba hozatalt kezdeményező üzemengedélyestől vásárolta a borászati terméket,

a beszerzett borászati termék palackozott kiszerelésű,

a borászati termék oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkezik.

A borászati termék a 2020. évi CLXIII. törvény szerint a szőlőből készült termék, például szőlőből készült bor, pezsgő, habzóbor, gyöngyözőbor.

A juttatás adómentes, ha a borászati termék juttatása 2023. november 16-án vagy azt követően történik, és az összes kritérium teljesül. Ha az adómentességi feltételek nem teljesülnek, akkor adóköteles a juttatás, és az adófizetési kötelezettség a kifizető és a juttatásban résztvevő magánszemély számára sem keletkezik.

Amennyiben a juttató nem közvetlenül az üzemengedélyestől szerezte be a borászati terméket (pl. nagykereskedők vagy kiskereskedők esetén), az adómentesség nem alkalmazható. Ebben az esetben az adóköteles juttatásokat november 16. után is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kell kezelni.

A KIVA adóalanyok esetében 2023. november 16-tól a fent leírt feltételeknek megfelelő borászati termékek juttatása esetén személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nem keletkezik, de a kisvállalati adóalap megállapításakor továbbra is része marad az Szja törvény szerinti egyes meghatározott juttatás. Ennek eredményeként a KIVA adóalany által a 451/2023. (X. 4.) Kormányrendelet alapján juttatott bor után 10 százalék kisvállalati adót kell fizetni.

Hétköznapi nyelvre lefordítva: ha cégesen bort szeretne ajándékozni üzleti partnerek és a bor megfelel a fent leírt feltételeknek ( pl nem Auchanból veszi cég  az elajándékozandó bort, hanem borászattól, illetve maga a bor palackos kiszerelésű és oltalom alatt áll), akkor adómentesen adható akár az üzleti partnereknek mondjuk karácsonyi ajándékként vagy a dolgozóknak kisértékű ajándékként. Kivéve a kivás cégeket, náluk az ajándékba adott bor értékére 10% kiva adóteher hárul.

Csekély értékű ajándékot továbbra is évente egyszer lehet juttatni, egyes meghatározott juttatásként a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben, melyben a borászati termékre jutó érték adómentes.

Ha kérdése van, keressen bizalommal!

Tel.:  +36 1 605 3533
Email: office@admiralcount.hu