A fiatalok foglalkoztatását ösztönző szja kedvezmény 2022-től lép életbe

A korábbi becslésekhez képest meglepően sok, közel félmillió 25 év alatti személyt érinthet a 2022-től érvénybe lépő SZJA-mentességről szóló törvénymódosítási javaslat, ami a fiatal munkavállalók foglalkoztatásának ösztönzése érdekében született meg. A gazdaság-helyreállítási terv keretén belül még emellé járulnak azonos céllal a szakképzési hozzájárulás-, szocho- és
járulékkedvezmények, illetve a tao-kedvezmények is. Az SZJA-mentesség mintegy magától értetődően azt jelenti, hogy a 25 év alatti fiataloknak a jövő év elejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a munkával megszerzett és az önálló tevékenységből származó jövedelmeik után – ez éppúgy vonatkozik a 2021. évre kifizetett, utólagosan elszámolt jövedelemre (prémium, bónusz, stb., de legkésőbb 2022.január 10-ig kifizetett) is. Fontos kiemelni továbbá, hogy az adóalapkedvezményt csakis maximum a tárgyévet megelőző július hónapra a KSH által közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékének függvényében vehető igénybe és egyedül a jogszabályilag meghatározott jogcímen befolyt jövedelmekre vonatkozóan.

Munkaviszonyból származó jövedelem esetén első alkalommal:
a. 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
b. 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére alkalmazható.

Vélemény, hozzászólás?